Ερώτηση: Έχω ήπιο καταρράκτη, είναι σημαντικό να κάνω την εγχείρηση τώρα, ώστε να διορθώσω το πρόβλημα;

Απάντηση: Δεν είναι απαραίτητο. Ο καταρράκτης, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από το θόλωμα του φακού του ματιού, δεν απειλεί την υγεία σας. Εάν δε σας ενοχλεί ή δεν επηρεάζει την όραση σας όταν εκτελείτε σημαντικές εργασίες, όπως η οδήγηση, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε επέμβαση εάν δεν το επιθυμείτε.

Η όραση με καταρράκτη

Συνήθως, οι μεταβολές της όρασης που συνδέονται με τον καταρράκτη, επιδεινώνονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα όπως θολή ή αμυδρή όραση, ευαισθησία στη λάμψη των φώτων, ξεθωριασμένα χρώματά ή φωτοστέφανο γύρω από φώτα. Αρχικά ο καταρράκτης μπορεί να μην επηρεάζει πολύ τη ζωή σας. Συχνά μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα όρασης που προκαλεί με νέα γυαλιά ή φακούς επαφής. Ωστόσο, εάν η κατάσταση σας χειροτερεύσει, ενδεχομένως να αποφασίσετε οτι η η θεραπεία είναι η κατάλληλη επιλογή.

Ο θολωμένος φακός του καταρράκτη

Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος ίασης του καταρράκτη. Εν τέλει, η απόφαση για το αν θα υποβληθείτε σε επέμβαση για καταρράκτη εξαρτάται από το πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα σας και κατά πόσον υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής.