Αυτός ο μικρός οδηγός έχει σκοπό να σας ενημερώσει για την επόμενη ή πρώτη οφθαλμολογική σας εξέταση.

Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε ένα γιατρό κοντά σας. Μπορείτε να τον καλέσετε για να μάθετε αν η ασφάλεια σας καλύπτει το κόστος της επίσκεψης ή το κόστος των γυαλιών οράσεως που πιθανώς θα χρειαστείτε.

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό οφθαλμολογικό ιατρείο ή σε δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει οφθαλμολογικό τμήμα. Πολλοί ασφαλισμένοι, ανάλογα με το ταμείο τους, μπορούν να εξεταστούν από οφθαλμιάτρους που τους εξυπηρετούν στα κατά τόπους ιατρεία (ιατρεία ΙΚΑ, εθνικής τράπεζας κά).

Ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει:

· Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού.

· Εκτίμηση της οπτικής οξύτητας.

· Έλεγχος και μέτρηση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού.

· Εκτίμηση της κοντινής όρασης και μέτρηση της πρεσβυωπίας σε ασθενείς άνω των 40.

· Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης για αποκλεισμό του γλαυκώματος.

· Εξέταση του εσωτερικού του οφθαλμού για διάγνωση παθήσεων όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε οφθαλμολογικό έλεγχο;

Οι πιο πολλοί οφθαλμίατροι συνιστούν οφθαλμολογικό έλεγχο μια φορά κάθε ένα ή δύο χρόνια ανάλογα την ηλικία, τους παράγοντες κινδύνου και το πρόβλημα του κάθε ασθενούς.

Παιδιά Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι απαραίτητος καθώς περισσότερο από 80% των πληροφοριών που λαμβάνουν οι μαθητές στις τάξεις προέρχεται από οπτικά ερεθίσματα.

Τα παιδιά πρέπει να πραγματοποιούν τον πρώτο έλεγχο 6 μηνών, τον επόμενο στα 3 έτη και μετά στην αρχή του σχολείου. Τα παιδιά που δεν έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία μπορούν να εξετάζονται κάθε 2 χρόνια μέχρι τα 18.

Παιδιά με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμολογικών παθήσεων, στραβισμό, υψηλό διαθλαστικό σφάλμα ή τεμπέλικο μάτι πρέπει να εξετάζονται πιο συχνά από τον οφθαλμίατρο. Παιδιά που φορούν γυαλιά πρέπει να εξετάζονται μια φορά το χρόνο.

Δυστυχώς τα περισσότερα παιδιά δεν υποβάλλονται στον καθιερωμένο οφθαλμολογικό έλεγχο. Τα screening tests που γίνονται στα σχολεία από κρατικούς φορείς σύμφωνα με μελέτες αδυνατούν να διαγνώσουν προβλήματα όρασης σε ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών.

Ενήλικες Οι ενήλικες πρέπει να εξετάζουν τα μάτια τους κάθε δύο χρόνια από τα 18 έως τα 60 και μια φορά το χρόνο μετά τα 61.

Ενήλικες υψηλού κινδύνου πρέπει να εξετάζονται συχνότερα. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν:

· Οικογενειακό ιστορικό οφθαλμολογικής ασθένειας (γλαύκωμα, ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κτλ)

· Διαβήτης ή υψηλή αρτηριακή πίεση

· Επάγγελμα με υψηλές οπτικές απαιτήσεις (πχ πιλότος)

· Λήψη φαρμακευτικής αγωγής με παρενέργειες στην υγεία των ματιών

· Ιστορικό με τραυματισμό στον οφθαλμό ή οφθαλμολογική επέμβαση

· Ενήλικες που φορούν φακούς επαφής συνιστάται να εξετάζονται μια φορά το χρόνο.

Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το πόσο συχνά εσείς, τα παιδιά σας ή οι γονείς σας πρέπει να εξετάζονται, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον οφθαλμίατρό σας για οδηγίες.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας στον οφθαλμίατρο;

Είναι σημαντικό να φέρετε μαζί τα φάρμακα που παίρνετε σε τακτική βάση καθώς και τα γυαλιά που φοράτε. Αν έχετε παλιότερες συνταγές γυαλιών ή ειδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις (πχ οπτικά πεδία) καλό θα ήταν να τις φέρετε μαζί.

Αν έχετε ασφάλιση μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί τον ΑΜΚΑ και το βιβλιάριο υγείας καθώς πολλά ταμεία δικαιολογούν τη δαπάνη γυαλιών οράσεως στους ασφαλισμένους.