Δε χωράει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποθαρρύνει πολλούς ασθενείς από το να επισκεφτούν τον οφθαλμίατρο. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που καθυστερούν τη θεραπεία τους στην προσπάθεια τους να αποφύγουν το συνωστισμό σε υγειονομικούς χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία ή τα ιδιωτικά ιατρεία. Η αναβολή όμως των επισκέψεων στον οφθαλμίατρο αυξάνει τον κίνδυνο να μην εντοπιστούν ή να γίνουν ανεξέλεγκτες ορισμένες παθήσεις των ματιών.

Οι παρακάτω παθήσεις αρχικά έχουν λίγα η αμελητέα συμπτώματα και είναι δυνατόν να ανιχνευτούν μόνο με εξειδικευμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις.

  • Οφθαλμικό ”εγκεφαλικό”. Όπως η καρδιά ή ο εγκέφαλος έτσι και τα μάτια μπορούν να υποστούν βλάβη από απόφραξη ενός αγγείου. Μπορεί να προκληθεί προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της όρασης. Τα άτομα με υπέρταση, διαβήτη, γλαύκωμα και καρδιαγγειακή νόσο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αυτήν τη νοσολογική οντότητα.
  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διαρροή υγρού ή και ρήξη στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού προκαλώντας προσωρινή απώλεια της όρασης. Μερικές φορές η διαρροή αποκαθίσταται από μόνη της, εάν όμως δε συμβεί αυτό μπορεί να χρειαστούν ενδοϋαλοειδικές ενέσεις.
  • Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Στην πάθηση αυτή καταστρέφεται προοδευτικά η ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα  του ματιού το οποίο συνδέεται με την κεντρική όραση.

Συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν είναι:

  • Σκιές στην περιφερειακή και στην κεντρική όραση
  • Έντονος πόνος στα μάτια ή στο μέτωπο
  • Έντονη ευαισθησία στο φως
  • Θολή ή μειωμένη όραση
  • Προσωρινή απώλεια της όρασης
  • Πονοκέφαλος
  • Ερυθρότητα των ματιών
  • Φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα
  • Σκιές ή μυγάκια στο οπτικό σας πεδίο

Ο ασθενής καλό είναι να ελέγχει την όρασή του σε κάθε ματι ξεχωριστά. Εάν έχει συμπτώματα σε ένα μόνο μάτι αυτό αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Μην περιμένετε όμως να εμφανιστούν συμπτώματα για να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Είναι σημαντικό να τηρήσετε τα προγραμματισμένα ραντεβού στον οφθαλμίατρο.

Ο γιατρός θα διαστείλει τις κόρες των ματιών σας και θα εξετάσει το πίσω μέρος κάθε ματιού ώστε να ελέγξει την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου. Επίσης θα μετρήσει την ενδοφθάλμια πίεση, θα βεβαιωθεί ότι οι μύες στα μάτια σας λειτουργούν σωστά και θα ελέγξει τυχόν μεταβολές της οπτικής οξύτητας.

Αν κριθεί απαραίτητο ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας γράψει φάρμακα, να σας χορηγήσει ενέσεις ή να προγραμματίσει κάποια επέμβαση προκειμένου να διακόψει την εξέλιξη μιας πάθησης.

Εάν ανησυχείτε για την έκθεση στον κορωνοϊό σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης μπορείτε να τηλεφωνήσετε στον οφθαλμίατρο σας και να το συζητήσετε. Μιλώντας μαζί του θα μάθετε ποιες προφυλάξεις τηρούνται στο ιατρείο για να διασφαλίσουν την ασφάλειά σας, όπως η απολύμανση του εξοπλισμού, η σωστή και συνεχής χρήση μάσκας, ο περιορισμός του χρόνου αναμονής, ο επαρκής αερισμός του χώρου. Μέτρα που ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μετάδοσης και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη εξέταση.

Είναι γεγονός ότι στην οφθαλμολογία η έγκαιρη παρέμβαση  μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο ο ασθενής κρίνεται απαραίτητο να τηρεί τα πρόγραμματισμένα ραντεβού εν μέσω της πανδημίας. Ο φόβος και η παραμέληση του προληπτικού ελέγχου μπορεί να οδηγήσουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.