Η προστασία της όρασης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας.

Μερικές απειλητικές για την όραση ασθένειες προσβάλλουν 1 στους 6 ενήλικες ηλικίας 45 και άνω. Η πιθανότητα μείωσης της όρασης αυξάνεται με την ηλικία. Πιο συγκεκριμένα η Αmerican Academy of Ophthalmology (AAO) εκτιμά ότι περισσότερο από 43 εκατομμύρια αμερικανοί θα προσβληθούν από ασθένειες των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία έως το 2020.

Μιας και οι κύριες ασθένειες που οδηγούν σε τύφλωση και χαμηλή όραση στις HΠΑ είναι ηλικιακές παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το γλαύκωμα, η προστασία της όρασης καθώς μεγαλώνουμε είναι θεμελιώδους σημασίας.

Συμβουλές για την προστασία της όρασης

  • Μάθετε αν είστε υψηλού ρίσκου για οφθαλμικές παθήσεις. Ενημερωθείτε για το οικογενειακό σας ιστορικό. Μήπως κάποιο μέλος της οικογένειας πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση; Είστε άνω των 65 ετών; Έχετε γνωστό ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια; Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για οφθαλμικές παθήσεις.
  • Να επισκέπτεστε τακτικά τον οικογενειακό σας γιατρό για να ελέγχετε το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση. Ο διαβήτης και η υπέρταση αν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν αγγειακές παθήσεις του οφθαλμού, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με συνέπεια μόνιμη απώλεια της όρασης.
  • Προσέξτε για αλλαγές στην όρασή σας. Αν αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές στην όραση, επισκεφτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρο. Μερικά ανησυχητικά συμπτώματα είναι η διπλή όραση, η θόλωση της κεντρικής όρασης και η δυσκολία να δει κάποιος σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Άλλα σημάδια που χρήζουν άμεσης προσοχής είναι  τα κόκκινα μάτια, αστραπές ή φλας που αναβοσβήνουν, μυγάκια, πόνος και οίδημα στο μάτι.
  • Να γυμνάζεστε συχνά. Σύμφωνα με την ΑΑΟ, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση όπως το περπάτημα, μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας έως και 70%.
  • Προστατέψτε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν βγαίνετε στον ήλιο να φοράτε πάντα γυαλιά που προστατεύουν 100% τους οφθαλμούς από την επιβλαβή UV ηλιακή ακτινοβολία. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε το κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, πτερυγίου και άλλων οφθαλμικών παθήσεων.
  • Εφαρμόστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Μπορείτε να τα βρείτε εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιο σας με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι τρώγοντας ψάρια, άφθονα σε ω-3 λιπαρά οξέα, ελαττώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Όσο αφορά τους πάσχοντες από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου, συνιστάται να λαμβάνουν καθημερινά ειδικές βιταμίνες που βοηθούν στην προστασία της όρασης.
  • Να ελέγχετε τα μάτια στον οφθαλμίατρο τουλάχιστον κάθε διετία. Μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση, που περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και εξέταση του βυθού, μπορεί να εντοπίσει σε πρώιμο στάδιο παθήσεις, όπως το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δε δίνουν σαφή προειδοποιητικά συμπτώματα στον ασθενή. Εξάλλου με τον οφθαλμολογικό έλεγχο θα είστε σίγουροι οτι οι βαθμοί γυαλιών ή φακών επαφής που φοράτε είναι οι σωστοί και δεν επιβαρύνονται τα μάτια σας.
  • Διακόψτε το κάπνισμα. Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα είναι πλέον γνωστοί σε όλους και αδιαμφισβήτητοι. Όσο αφορά την υγεία των ματιών, όποιος καπνίζει αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ραγοειδίτιδας, νόσου του Graves και άλλων οφθαλμικών παθήσεων.

Εκτός από αυτά τα μέτρα, να είστε σίγουροι ότι φοράτε προστατευτικά γυαλιά όταν δουλεύετε με εργαλεία ή επιδίδεστε σε σπορ για να αποτρέψετε τους τραυματισμούς στα μάτια και πιθανή μόνιμη απώλεια όρασης.

Είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την τέλεια όραση καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ο προληπτικός έλεγχος μειώνουν τη συχνότητα των οφθαλμικών παθήσεων σχετιζόμενων με την ηλικία και προστατεύουν το πολύτιμο αγαθό της όρασης.