1. Κάθεται συνέχεια κοντά στην τηλεόραση ή κρατάει πολύ κοντά το βιβλίο

Αν και αποτελεί μύθο ότι όποιος κάθεται κοντά στην τηλεόραση καταστρέφει τα μάτια του, είναι γεγονός ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να υποδηλώνει κάποια διαθλαστική ανωμαλία.

Αν το παιδί σας  δεν μπορεί να δει καθαρά τις εικόνες της τηλεόρασης ή να διαβάσει ένα βιβλίο χωρίς να έρθει πολύ κοντά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει μυωπία.

2. Συχνό τρίψιμο των ματιών

Αν και ένα παιδί μπορεί να τρίβει τα μάτια του όταν είναι κουρασμένο, το συχνό τρίψιμο των ματιών όταν είναι συγκεντρωμένο σε μια δραστηριότητα μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα στην όραση ή κάποια αλλεργία στα μάτια.

3. Χάνει τη λέξη όταν διαβάζει ή χρησιμοποιεί το δάκτυλο για να πλοηγηθεί μέσα στο κείμενο

Όταν ένα παιδί μαθαίνει να διαβάζει συχνά χρησιμοποιεί το δάκτυλο για να εντοπίσει τη λέξη που βρίσκεται. Μετά τον πρώτο καιρό όμως τελικά πρέπει να είναι ικανό να διαβάσει χωρίς να χρησιμοποιεί το δάκτυλο ως πλοηγό.

4. Ευαισθησία στο φως

Είναι το παιδί σας υπερβολικά ευαίσθητο στον εσωτερικό φωτισμό, το φως του ήλιου ή τα φλας των φωτογραφικών μηχανών;

Η φωτοφοβία μπορεί να συνοδεύεται από πονοκεφάλους και ναυτία. Η υπερβολική ευαισθησία στο φως μπορεί να συνδέεται με προβλήματα στην όραση.

 5. Κλείνει συχνά το ένα μάτι για να διαβάσει ή για να δει τηλεόραση

Το κλείσιμο του ενός ματιού μπορεί να κρύβει μια διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) ή ένα πρόβλημα στη διόφθαλμη όραση και τη δυνατότητα των οφθαλμών να ‘δουλεύουν’ μαζί ως ομάδα.

 6. Στραβίζει ή γέρνει το κεφάλι προς τη μια μεριά

Ο στραβισμός και οι οφθαλμοκινητικές διαταραχές στο παιδί μπορούν να οδηγήσουν στην αμβλυωπία, το λεγόμενο ‘τεμπέλικο’ μάτι. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πρωταρχικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη της όρασης.

Θυμηθείτε ότι: Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι απαραίτητος καθώς  περισσότερο από 80% των πληροφοριών που λαμβάνουν οι μαθητές στις τάξεις προέρχεται από οπτικά ερεθίσματα.

Τα παιδιά πρέπει να πραγματοποιούν τον πρώτο έλεγχο 6 μηνών, τον επόμενο στα 3 έτη και μετά στην αρχή του σχολείου. Τα παιδιά που δεν έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία μπορούν να εξετάζονται κάθε 2 χρόνια μέχρι τα 18.

Παιδιά με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμολογικών παθήσεων, στραβισμό, υψηλό διαθλαστικό σφάλμα ή τεμπέλικο μάτι πρέπει να εξετάζονται πιο συχνά από τον οφθαλμίατρο. Παιδιά που φορούν γυαλιά  πρέπει να εξετάζονται μια φορά το χρόνο.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *