Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο είναι τα μυγάκια που γίνονται αντιληπτά στο οπτικό τους πεδίο, κυρίως όταν κοιτούν σε φωτεινό φόντο. Άλλοι τα περιγράφουν σαν μαύρα στίγματα, ιστούς αράχνης ή κηλίδες και ακολουθούν τις κινήσεις του βλέμματος.

Ο επιστημονικός όρος για τα μυγάκια είναι μυοψίες και οφείλονται συνηθέστερα στο υαλοειδές, το διαφανές gel που γεμίζει το εσωτερικό του οφθαλμού. Το υαλοειδές φυσιολογικά βρίσκεται προσκολλημένο στα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού. Με τα χρόνια το υαλοειδές  χάνει την ομοιογένειά του και ρευστοποιείται. Μικρά κομματάκια συμπαγούς υαλοειδούς πλέουν στο ρευστοποιημένο υαλοειδές και γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή σαν μυγάκια.

Αποκόλληση υαλοειδούς

Το ρευστοποιημένο υαλοειδές μπορεί να αποκολληθεί από τα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού και συγκεκριμένα από τον αμφιβληστροειδή, το φωτοευαίσθητο χιτώνα του οφθαλμού. Η  κλινική αυτή οντότητα ονομάζεται αποκόλληση του υαλοειδούς και μπορεί να συνοδεύεται από νέα μυγάκια, λάμψεις, αστραπές ή φλας.

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Καθώς το υαλοειδές αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να δημιουργήσει ρωγμή, να ανασηκώσει και τελικά να ξεκολλήσει τον αμφιβληστροειδή, κατάσταση που είναι εξαιρετικά επείγουσα στην οφθαλμολογία. Η περιχαράκωση της ρωγμής με laser από τον οφθαλμίατρο μπορεί να προλάβει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και να γλιτώσει τον ασθενή από ένα δύσκολο χειρουργείο, την υαλοειδεκτομή.

Ευτυχώς το ποσοστό δημιουργίας ρωγμής στην ενεργή αποκόλληση του υαλοειδούς με συμπτώματα είναι μικρό (8-10%). Μόνο ο οφθαλμίατρος  με βυθοσκόπηση μπορεί να επιβεβαιώσει οτι πρόκειται για μια απλή αποκόλληση του υαλοειδούς χωρίς συνέπειες για την όραση.

Αντιμετώπιση μυοψιών

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Ο εγκέφαλος έχει την τάση να αγνοεί ότι δεν χρειάζεται οπότε το φαινόμενο των μυοψιών αμβλύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Προσοχή όμως…

Αν τα μυγάκια αυξηθούν αιφνίδια σε αριθμό ή συνοδεύονται από λάμψεις ή κάποιο μαύρο πέπλο εισέρχεται στο οπτικό σας πεδίο, πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο για  βυθοσκόπηση.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *