Ο ιατρός Γαλάνης Δημήτριος εισήχθη με πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε μετά από εξαετείς σπουδές με βαθμό λίαν καλώς.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία  στο Πολεμικό Ναυτικό.

Εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου στο Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Ειδικεύτηκε το πρώτο εξάμηνο στην Οφθαλμολογία στο Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης, όπου απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στη διάγνωση και αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων στα παιδιά. Συμμετείχε σε χειρουργεία στραβισμού, διάβασης δακρυϊκού πόρου κ.ά.

Εν συνεχεία, για 3,5 χρόνια ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία στη Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Αθηνών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν, υπό τον Καθηγητή Π. Θεοδοσιάδη.

Τοποθετήθηκε στα τμήματα κερατοειδούς, βυθού, γλαυκώματος και επειγόντων οφθαλμολογικών περιστατικών.

Εκπαιδεύτηκε στη χειρουργική καταρράκτη και συμμετείχε σε  διαμπερείς κερατοπλαστικές, μεταμοσχεύσεις ενδοθηλίου και άλλες επεμβάσεις του προσθίου ημιμορίου.

Ανέλαβε τον προεγχειρητικό έλεγχο και συμμετείχε σε διαθλαστικές επεμβάσεις PRK & LASIK στο τμήμα Διαθλαστικής Χειρουργικής του Π.Γ.Ν. Αττικόν.

Απέκτησε κλινική εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του βυθού. Πραγματοποίησε θεραπείες laser και ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, αγγειακές παθήσεις και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ανέλαβε την παρακολούθηση ασθενών με γλαύκωμα και συμμετείχε σε τραμπεκουλεκτομές, ενθέσεις βαλβίδας στα πλαίσια της χειρουργικής του αντιμετώπισης.

Έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κλινικής και σε διεθνή συνέδρια, όπου παρουσίασε πρωτότυπες εργασίες της Κλινικής.

Στο τέλος της ειδικότητας, με υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS), μετέβη στο Mάαστριχτ της Ολλανδίας. Εκεί είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει χειρουργεία καταρράκτη με την καινούρια μέθοδο femtosecond laser στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Mάαστριχτ (Academisch Ziekenhuis Maastricht, UMC+), υπό τον Καθηγητή Rudy MMA Nuijts.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS), της Ελληνικής Εταιρείας Eνδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (HSIOIRS), της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Από τον Ιούλιο του 2015 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Ιωνία Αττικής και συνεργάζεται με οφθαλμολογικές κλινικές των Αθηνών.